Zomersluiting We zijn er even tussenuit van 29-7 tot 12-8. Na de vakantie zijn wij weer graag tot uw dienst!
Zomersluiting We zijn er even tussenuit van 29-7 tot 12-8. Na de vakantie zijn wij weer graag tot uw dienst!
Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Checklist kavel kopen

U wilt een kavel kopen, maar u geeft geen idee waar u moet beginnen. Het zoeken naar een geschikt kavel kan soms best een uitdaging zijn. Bij de aankoop van een kavel moet u met verschillende aspecten rekening houden.

Met onze checklist helpen we u graag op weg. We beginnen eerst met een aantal tips voor het vinden van een bouwkavel.

Waar vind ik een bouwkavel?

Misschien heeft u al een een stuk grond op het oog. Of misschien heeft u nog geen idee wat de beste plek is voor uw nieuwbouwhuis. Het begint met het zoeken naar een geschikt kavel!

Bekijk ons overzicht kavels, zoek via het internet of informeer bij de gemeente waar u zou willen gaan wonen.

Houd het plaatselijke nieuws in de gaten

Vrije kavels zijn erg gewild. Het is daarom belangrijk om het plaatselijke nieuws goed in de gaten te houden om erachter te komen of de gemeente plannen heeft om bouwkavels vrij te geven.

Kijk ook eens op de website van de gemeente waarin u graag zou willen gaan bouwen.

Houd websites met te koop staande kavels in de gaten

Op websites zoals Bouwkavelonline.nl, Kavelteam.nl en Zelfbouwinnederland.nl vindt u overzichten van alle te koop staande kavels in Nederland. Ook op Funda kunt u bouwkavels vinden.

Op sommige van deze websites is het mogelijk om een e-mailnotificatie in te stellen. U kunt dit ook zelf regelen door een Google Alert in te stellen. Zet een Google Alert voor “kavel [gemeente]” en “bouwgrond [plaats]” om een email te krijgen als Google een nieuwe pagina met informatie over kavels in jouw gemeente heeft gespot.

kavel kopen

Wanneer is een bouwkavel geschikt?

Wat een goed kavel is hangt in eerste instantie van uw wensen en eisen af. Er zijn een aantal vragen die u zichzelf van tevoren moet stellen. De belangrijkste vragen vindt u hieronder:

1. Ken ik het bestemmingsplan?

Bekijk het bestemmingsplan voor de kavel dat u op het oog heeft. Het bestemmingsplan regelt bijvoorbeeld hoe hoog je mag bouwen, hoe ver het van de erfgrens af mag of moet staan, het aantal vierkante meters bebouwing, de inhoud van het bouwvolume en nog veel meer.

Ook kunt u in het bestemmingsplan zien of er bijvoorbeeld een groot appartementencomplex aan de zuidkant van uw zonnige terras gebouwd gaat worden. U wilt achteraf niet voor verrassingen komen te staan!

2. Weet ik wat de bouwvoorschriften zijn?

Bij de gemeente kunt u de bouwvoorschriften voor uw kavel opvragen. Deze voorschriften zorgen ervoor dat uw nieuwbouw woning past binnen het straatbeeld. Zo is het in sommige gemeenten niet toegestaan om bepaalde materialen te gebruiken of in een bepaalde bouwstijl te bouwen. Dat is natuurlijk wel goed om van tevoren te weten!

Zeker wanneer u al een keuze heeft gemaakt voor een bepaalde bouwstijl is dit belangrijke informatie die u mee moet nemen in uw beslissing om de kavel wel of niet te kopen.

3. Heb ik een goed beeld van de omgeving?

Net als bij een bestaand huis stelt u natuurlijk eisen aan de locatie. Is er bijvoorbeeld sprake van geluidsoverlast? En is de waterafvoer goed geregeld? Bij een laag gelegen kavel kunt u tegen een hoop problemen aanlopen als er geen goede afwatering is.

En welke voorzieningen zijn er? Water, riolering en elektra zijn belangrijk, maar denk ook aan straatverlichting en bestrating.

Ook is de afstand tot voorzieningen zoals winkels en zorgverleners in veel gevallen van belangrijk. En heeft u kinderen? Dan is het wel zo prettig als er scholen in de buurt zijn, of een treinstation. Kijk daarom altijd goed naar de omgeving van de kavel.

4. Weet ik hoe het gesteld is met de grond?

Hoe is de conditie van de grond? Ligt er veel puin, staan er grote bomen die gekapt moeten worden of zijn er sporen van verontreiniging? Dat brengt allemaal extra kosten met zich mee.

Is er een schoongrondverklaring voor de bouwgrond? Een schoongrondverklaring is een juridische verklaring waaruit blijkt dat de grond waarop gebouwd gaat worden niet verontreinigd is.

5. Is de kavel groot genoeg?

Let er goed op dat het huis van uw dromen wel past op de kavel dat u op het oog heeft. Wanneer u een kleiner bouwkavel koop blijft er meer budget over om te investeren in de woning.

De architecten van Livingstone houden tijdens het maken van een ontwerp altijd rekening met meerdere factoren, zoals de kavelgrootte. Maar ook met de stand van de zon ten opzichte van de kavel, lichtinval in de woning en de (toekomstige) bewonerssamenstelling.

5. Valt de prijs van de kavel binnen het budget?

De kosten voor het bouwkavel worden bepaald door de prijs van de grond en bijkomende kosten.

De prijs van de grond is bij uitgifte door een gemeente marktconform. Er wordt dan gekeken naar de grondprijs van kavels in de buurt of naar de zogeheten ‘residuele grondwaardebepaling’. Dat is de prijs van de grond na het aftrekken van de kosten van het huis. De prijs van het bouwkavel is belast met 21% BTW.

kavel kopen

Hoe nu verder?

Heeft u een mooi kavel gevonden dat voldoet aan al uw wensen en eisen? Dan kunt u in veel gevallen een optie op de kavel nemen. In de tussentijd kunt u de mogelijkheden voor de bebouwing verder onderzoeken.

Vervolgens wordt de kavel bij de notaris aan u opgeleverd en ingeschreven bij het kadaster. Tijd om te bouwen aan uw droomhuis!

Natuurlijk bent u ook van harte welkom bij Livingstone wanneer u nog geen bouwkavel heeft of wanneer u nog twijfelt tussen verschillende kavels. We helpen u graag bij het maken van de beste keuze!

Huis bouwen? Kies voor Livingstone!

Bent u overtuigd en wilt u een eigen huis bouwen? Plan een afspraak in met een van onze architecten of vraag ons inspiratieboek aan. Livingstone creëert en realiseert voor u een unieke villa die voldoet aan al uw woonwensen.

❮ Naar nieuwsoverzicht