Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

BENG

Energiezuinig bouwen wordt steeds belangrijker in Nederland. Dit begint al in de ontwerpfase van een project. Bij Livingstone bent u hiervoor aan het juiste adres, ook met de wijzigende norm per 1 januari 2021!

Vanaf 1 januari 2021 van EPC naar BENG

De huidige Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) norm die is vastgelegd in het bouwbesluit wordt per 1 januari 2021 vervangen door BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Deze norm geldt voor alle nieuwbouw, dus ook de woningbouw. Per 1 januari 2021 moeten de vergunningsaanvragen voor alle nieuwe woningen voldoen aan de eisen van BENG. Deze eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Door deze wijziging wordt het ontwerp van de woning belangrijker dan ooit. De rol van architecten is hierbij cruciaal: BENG moet in een vroeg stadium al meegenomen worden in het ontwerp. Onze architecten en ontwerpers zijn hier al volop mee bezig en kunnen u hierover uitgebreid informeren. Samen met u bekijken zij graag de mogelijkheden en keuzes voor uw droomhuis, rekening houdend met BENG maar uiteraard ook met uw persoonlijke woonwensen.

Wat is BENG?

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van drie individueel te behalen eisen:

  • De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  • Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  • Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

In onderstaande video vindt u een heldere uitleg over BENG.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Livingstone gaat ontwerpen en bouwen volgens BENG-eisen

Kort samengevat, Livingstone kan uw droomhuis realiseren volgens de BENG-eisen. Zodra onze architecten beginnen met het schetsen van uw woningontwerp, worden deze nieuwe eisen al meegenomen. Het uiteindelijke woningontwerp zal geheel aan deze nieuwe norm voldoen.

Uiteraard werken onze installateurs en bouwpartners ook volgens de BENG-eisen. Want de eisen van BENG spelen vanaf het ontwerp en daarna in alle fasen van het bouwproces. Dankzij de keuzes van uw Livingstone architect zal dit proces naadloos op elkaar aansluiten.

Ontwikkelingen BENG

Op de pagina Ontwikkelingen BENG vindt u meer informatie over de ontwikkelingen met betrekking tot de totstandkoming van de BENG-eisen.

Een huis bouwen die voldoet aan de eisen voor BENG? Kies voor Livingstone!

Wilt u een huis bouwen die voldoet aan de eisen voor BENG? Kies dan voor Livingstone. 


Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en wilt u inspiratie opdoen voor uw eigen droomhuis? Vraag ons inspiratieboek aan of bezoek het inspiratieplein in Breda.

❮ Naar nieuwsoverzicht