Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Kavel kopen: 7 slimme tips

Een kavel kopen, het is de eerste stap naar het realiseren van uw droomhuis. Maar het zoeken naar een geschikt kavel is soms best een uitdaging. Er komt veel bij kijken! Met de tips in dit artikel helpen we u graag op weg.

Tip 1: Lokale media in de gaten houden

Vrije kavels zijn vaak erg gewild. Houd daarom het plaatselijke nieuws goed in de gaten om erachter te komen of de gemeente plannen heeft om bouwkavels vrij te geven.

Kijk ook eens op de website van de gemeente waarin u graag zou willen gaan bouwen.

Tip 2: Houd websites met te koop staande kavels in de gaten

Op websites zoals Bouwkavelonline.nl, Kavelteam.nl en Zelfbouwinnederland.nl vindt u overzichten van alle te koop staande kavels in Nederland. Ook op Funda kunt u bouwkavels vinden.

Op sommige van deze websites is het mogelijk om een e-mailnotificatie in te stellen. U kunt dit ook zelf regelen door een Google Alert in te stellen. U krijgt dan bijvoorbeeld een e-mail wanneer Google een nieuwe website of webpagina met informatie over “kavel [gemeente]” heeft gevonden.

Tip 3: Bekijk het bestemmingsplan

Heeft u een kavel op het oog? Check dan altijd het bestemmingsplan. Ieder kavel heeft altijd vanuit de gemeente een bestemming.

Het bestemmingsplan geeft onder andere informatie over hoe hoog er mag worden gebouwd op het kavel, hoe ver de woning van de erfgrens af mag of moet staan, het maximale aantal vierkante meters bebouwing, de inhoud van het bouwvolume en nog veel meer.

Ook kunt u in het bestemmingsplan zien of er andere gebouwen in de omgeving van de kavel worden gebouwd.

Woningontwerp

Tip 4: De omgeving van de kavel

Het kan heerlijk zijn: een kavel middenin het platteland. Maar heeft u kinderen, dan is het prettig als er scholen in de buurt zijn of een treinstation.

Ook is de afstand tot andere voorzieningen zoals winkels en zorgverleners in veel gevallen van belang. Kijk daarom ook heel goed naar de omgeving van de kavel.

Tip 5: Let goed op de grond

Hoe is de conditie van de grond? Ligt er veel puin, staan er grote bomen die gekapt moeten worden of zijn er sporen van verontreiniging? Dat brengt allemaal extra kosten met zich mee. Het is slim om een bouwspecialist of architect mee te laten kijken naar de kavel die u op het oog heeft.

De architecten van Livingstone denken graag met u mee! Heeft u een kavel op het oog of zelfs al een optie? Neem dan contact met onze architecten op. Zij vertellen u tijdens een afspraak op ons inspiratieplein graag wat er allemaal mogelijk is. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt!

Tip 6: Vraag naar de bouwvoorschriften

Bij de gemeente kunt u de bouwvoorschriften voor uw kavel opvragen. Zo is het in sommige gemeenten niet toegestaan om bepaalde materialen te gebruiken of in een bepaalde bouwstijl te bouwen. Dat is natuurlijk wel goed om van tevoren te weten!

Tip 7: Grootte van de bouwkavel

Denk goed na over de grootte van de kavel. Gaat u voor groot, groter, grootst of koopt u een kleiner kavel? Let er goed op dat het huis van uw dromen wel past op de kavel dat u op het oog heeft.

Wanneer u een kleiner bouwkavel koopt blijft er meer budget over om te investeren in de woning.

De architecten van Livingstone houden tijdens het maken van een ontwerp altijd rekening met meerdere factoren, zoals de kavelgrootte. Maar ook met de stand van de zon ten opzichte van de kavel, lichtinval in de woning en de (toekomstige) bewonerssamenstelling.

Hoe gaat het nu verder?

Heeft u een mooi kavel gevonden dat voldoet aan al uw wensen en eisen? Dan kunt u in veel gevallen een optie op de kavel nemen. In de tussentijd kunt u de mogelijkheden voor de bebouwing verder onderzoeken.

Vervolgens wordt de kavel bij de notaris aan u opgeleverd en ingeschreven bij het kadaster. Tijd om te bouwen aan uw droomhuis!

Natuurlijk bent u ook van harte welkom bij Livingstone wanneer u nog geen bouwkavel heeft of wanneer u nog twijfelt tussen verschillende kavels. We helpen u graag bij het maken van de beste keuze!

Over Livingstone

Livingstone bouwt geen standaard prefab woningen, maar creëert en realiseert voor u een unieke woning die voldoet aan al uw woonwensen. Wilt u meer weten? Vraag ons inspiratieboek aan of maak een afspraak op ons inspiratieplein.

❮ Naar nieuwsoverzicht