Zomersluiting We zijn er even tussenuit van 29-7 tot 12-8. Na de vakantie zijn wij weer graag tot uw dienst!
Zomersluiting We zijn er even tussenuit van 29-7 tot 12-8. Na de vakantie zijn wij weer graag tot uw dienst!
Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Kavel kopen: waar moet u op letten?

Wilt u een bouwkavel kopen, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen? Lees dan snel dit artikel. We vertellen u precies waar u op moet letten.

Zoeken naar een bouwkavel

Het begint met het zoeken naar een geschikt kavel. Bekijk ons overzicht kavels, zoek via internet, bijvoorbeeld via Funda, of informeer bij de gemeente waar u zou willen gaan wonen.

Bouwkavels worden veelal verkocht door projectontwikkelaars of gemeenten.

Er zijn een aantal vragen die u zichzelf van te voren moet stellen. U vindt de belangrijkste vragen hieronder.

Hoe groot moet het kavel zijn?

Het is belangrijk dat het bouwkavel groot genoeg is voor het soort huis dat u wilt laten bouwen. Hoeveel kamers wilt u? Wilt u een garage? En hoe groot moet de tuin worden?

Let ook goed op de vorm van het kavel wat u wilt kopen. Die kan bepalend zijn voor het type villa dat u kunt laten bouwen. Een vierkant of rechthoekig bouwkavel is in veel gevallen het meest praktisch.

kavel kopen

Kent u het bestemmingsplan?

Bent u op de hoogte van het bestemmingsplan van het kavel? Ieder kavel heeft altijd vanuit de gemeente een bestemming. Wanneer dit een woonbestemming is, dan kunt u er een huis op laten bouwen.

Heeft het bouwkavel een agrarische bestemming, dan moet er waarschijnlijk een wijziging worden aangebracht in het bestemmingsplan. Dat kan erg lang duren!

Wat zijn de bebouwingsvoorschriften?

Veel kavels hebben bebouwingsvoorschriften. Deze voorschriften zorgen ervoor dat het huis past binnen het straatbeeld.

Dit is belangrijke informatie die u mee moet nemen in uw beslissing om het kavel wel of niet te kopen. Zeker wanneer u al een keuze heeft gemaakte voor een bepaalde bouwstijl.

Lees ook onze blog Huis bouwen: 5 verschillende bouwstijlen eens om meer inspiratie op te doen!

Hoe is de grond?

Heeft u een bodemonderzoek laten uitvoeren? Weet u of er diep moet worden gefundeerd (waarbij heiwerk noodzakelijk is)? En weet u hoe de grondwaterstand is?

Is er een schoongrondverklaring voor de bouwgrond? Een schoongrondverklaring is een juridische verklaring waaruit blijkt dat de grond waarop gebouwd gaat worden niet verontreinigd is.

Wat kost het kavel?

De kosten voor het bouwkavel worden bepaald door de prijs van de grond en bijkomende kosten.

De prijs van de grond is bij uitgifte door een gemeente marktconform. Er wordt dan gekeken naar de grondprijs van kavels in de buurt of naar de zogeheten ‘residuele grondwaardebepaling’. Dat is de prijs van de grond na het aftrekken van de kosten van het huis. De prijs van het bouwkavel is belast met 21% BTW.

En hoe dan verder?

Heeft u een interessant kavel gevonden? Vaak is het mogelijk om een optie op het kavel te nemen terwijl u de mogelijkheden voor bebouwing uitzoekt.

Schets villa

Een villa laten ontwerpen

Onze architecten houden tijdens het maken van een ontwerp rekening met meerdere factoren, zoals de (mogelijke) kavelgrootte, stand van de zon ten opzichte van de kavel, lichtinval in de woning en (toekomstige) bewonerssamenstelling.

Natuurlijk bent u ook van harte welkom bij Livingstone wanneer u nog geen bouwkavel heeft of wanneer u nog twijfelt tussen verschillende kavels. We helpen u graag bij het maken van de beste keuze!

Meer weten over onze villa’s?

Een eigen huis bouwen op een stuk bouwgrond, het heeft als grootste voordeel dat u het helemaal naar uw eigen zin kunt laten doen.

Bekijk onze villa’s om inspiratie op te doen of ga samen met een van onze architecten aan de slag met het ontwerpen van een woning. In 7 stappen realiseren we uw droomhuis! Geen standaard prefab woning, maar een unieke woning die voldoet aan al uw woonwensen. 

Wilt u meer weten? Vraag ons inspiratieboek aan of maak een afspraak op ons inspiratieplein.

Lees onze andere artikelen voor meer informatie:

❮ Naar nieuwsoverzicht