Zomersluiting We zijn er even tussenuit van 29-7 tot 12-8. Na de vakantie zijn wij weer graag tot uw dienst!
Zomersluiting We zijn er even tussenuit van 29-7 tot 12-8. Na de vakantie zijn wij weer graag tot uw dienst!
Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Meergeneratiewoning: gezamenlijke voordelen maar toch de privacy van uw eigen woning!

Een meergeneratiewoning, ook wel kangoeroewoning of mantelzorgwoning genoemd, is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. 

De vraag naar meergeneratiewoningen komt steeds vaker voor. Dit komt voornamelijk voort uit praktische overwegingen zoals de krapte op de woningmarkt en de toenemende vergrijzing. Hierdoor ontstaat er meer sociale samenhang tussen verschillende generaties. Vroeger bleven gezinsleden vaak dicht bij elkaar of zelfs onder één dak wonen, ook als de (klein)kinderen al volwassen waren. Dit is de afgelopen tientallen jaren enorm veranderd. Tegenwoordig is het steeds normaler geworden om als losse, zelfstandige gezinnen en op afstand van familie te gaan wonen. 

Ons zorgstelsel is niet ingericht op de toenemende vergrijzing. Verpleeg- en verzorgingshuizen zitten behoorlijk vol en er wordt bezuinigd op de zorg. Daarom stimuleert de overheid ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen. De overheid wil steeds meer toe naar een concept van voor elkaar zorgen, waardoor de overheid daarin een kleinere rol gaat spelen. In andere culturen zijn kangoeroewoningen al meer gangbaar.

Voor wie is een meergeneratiewoning geschikt?

Een meergeneratiewoning is geschikt voor ouderen, zodat ze zelfstandig kunnen wonen en tegelijkertijd verzorgd kunnen worden. Een meergeneratiewoning is ook uitermate geschikt om zorg aan uw ouders te verlenen. Zo kunt u zorgen voor uw ouders en kunnen zij zorg uit handen nemen door op de kleinkinderen te passen. 

Voor bijvoorbeeld kinderen met een beperking biedt een kangoeroewoning ook de oplossing. Zo kunnen ze (zelfstandig) thuis blijven wonen in plaats van in een zorginstelling. Maar ook voor kinderen zonder een beperking kan het heel geschikt zijn. Gezien de huidige woningmarkt kunt u als ouder zijnde op deze manier een betaalbare woonruimte aan uw kind(eren) aanbieden.

De voordelen van één dak, en toch voldoende privacy

De grootte van de kavel bepaalt hoe groot de footprint van de woning kan zijn, hoe de woning ingericht kan worden en de ruimtes verdeeld kunnen worden. 

Met een meergeneratiewoning heeft u de gezamenlijke voordelen maar toch de privacy van uw eigen woning. Eventuele (mantel)zorg is altijd in de buurt en de senioren kunnen op hun beurt weer iets betekenen voor hun (klein)kinderen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Afhankelijk van uw wensen zijn er verschillende indelingen mogelijk. Zo kunnen de wooneenheden vrijstaand van elkaar worden gebouwd of aan elkaar vast. De verschillende woonruimtes kunnen boven of naast elkaar worden gerealiseerd, met elk een aparte ingang of een gedeelde entree.

Meergeneratiewoningen

Architect René Heuvelink heeft onlangs schitterende meergeneratiewoningen ontworpen voor onze opdrachtgevers.

Villa Doetinchem

Villa Doetinchem is naar wens van de opdrachtgever ontworpen als meergeneratiewoning; een combinatie van twee zelfstandige woonruimtes onder één dak. Hierbij hebben de bewoners gezamenlijke voordelen maar toch de privacy van hun eigen woning!

Dit unieke ontwerp heeft een industriële look dankzij de stoere, robuuste belijning en details in zowel de gevels als de kozijnen. Deze meergeneratiewoning, ook wel kangoeroewoning of mantelzorgwoning genoemd, is voorzien van een woning op de begane grond en een woning op de eerste verdieping. Deze verdieping is ook via een aparte trap aan de buitenzijde toegankelijk.

kangoeroewoning bouwen

Villa Hengelo

Villa Hengelo is een modern woningontwerp met veel aandacht voor detail. De combinatie van de gemetselde gevels van de begane grond en de gestucte gevels van de eerste en tweede verdieping geeft deze woning een geheel eigen karakter. De houten elementen zorgen voor warmte en sfeer in het ontwerp. De achtergevel is geheel van glas en heeft daardoor een open karakter.

meergeneratiewoning bouwen

Villa Reeuwijk

Deze prachtige landelijk villa (Villa Reeuwijk) is op basis van specifieke woonwensen ontworpen. De voorzijde van woning biedt de bewoners veel privacy, de achterzijde van de woning heeft een open sfeer. De stijlvolle rieten kap, de royale raampartijen en de inpandige veranda creëren een luxe sfeer.

Op de eerste verdieping is voldoende ruimte om ook een woonkamer, keuken en slaapkamer(s) te realiseren, waardoor meerdere generaties samen onder een dak kunnen wonen, met behoud van privacy!

meergeneratiewoningen

Een meergeneratiewoning bouwen, waar moet u op letten?

Een meergeneratiewoning kan voor meerdere situaties heel geschikt zijn. Bepaal dus, voor zover mogelijk, goed vooraf de (toekomstige) zorgvraag en stem uw behoeften daarop af. Bij het ontwerp van een meergeneratiewoning gaan we vanzelfsprekend met alle partijen om tafel. Het woongenot van alle bewoners staat voorop.

Ook een meergeneratiewoning of kangoeroewoning bouwen?

Bij Livingstone kunt u voor iedere bouwwens terecht! Wij kunnen ieder soort meergeneratie-/kangoeroewoning bouwen. Op basis van uw woonwensen gaan onze architecten aan de slag met een schetsontwerp. Zo creëren we samen uw droomhuis wat garant staat voor veel woonplezier.

Wilt u meer weten? Vraag ons inspiratieboek aan of maak een afspraak met een van onze architecten op ons inspiratieplein.

❮ Naar nieuwsoverzicht